chocolademousse



  • 150 gram pure chocolade
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram suiker
  • 3 X ei
  • 2 X snufje zout

Klop de slagroom op (zonder suiker) en zet hem apart in koelkast.

Klop de eieren, suiker en het zout met een mixer op. Doe dit au bain marie. Gebruik daarvoor een pan met een laagje kokend water waar je een schaal op zet. Neem een schaal die goed warmte kan geleiden. Bijvoorbeeld één van aluminium of staal. Zorg dat het water de schaal niet raakt omdat je dan gekookte eieren krijgt. Laat de stoom het werk doen. Als je ziet dat de massa begint te binden dan moet je de schaal van de pan afhalen en verder koud doorkloppen totdat de massa lobbig, volumineus en luchtig is geworden. 

Smelt de chocolade. Dit gaat het beste als je dat ook au bain marie doet. Het kan ook in een magnetron. Je moet het dan op een lage stand doen (360 watt) en er wat tijd voor nemen (±8 minuten). Wel af en toe roeren. Giet de gesmolten chocolade vervolgens bij het eimengsel. Roer het goed door met een handgarde. Roer nu ook de slagroom door het geheel.

Zet het mengsel in de koelkast en laat het een aantal uren opstijven. Het is handig om alvast porties te verdelen in schaaltjes of glazen voordat je ze in de koelkast zet. Als je het in zijn geheel laat opstijven kan je het beste een warme lepel gebruiken om mooie gladde porties te maken.

(Dank aan Cees Holtkamp voor de inspirerende videolessen.)


Back to Top