erwtensoep



Ik hou van erwtensoep die niet al te stevig is en waar flink wat knolselderij in zit. Als je gedurende het koken steeds een klein beetje water toevoegt kan je de dikte heel goed 'sturen'. Hou er rekening mee dat als je de soep een dagje bewaard hij ook nog dikker wordt.


flinke pan (8 porties)

  • 600 gram spliterwten
  • 4 X speklapje
  • 1 X runderrookworst
  • halve bol verse knoflook
  • 4 X laurierblad
  • 2 X (banaan) sjalot
  • 2 X grote prei
  • halve knolselderij
  • 3 X flinke vastkokende aardappel
  • 4 X flinke wortel
  • halve bos bladselderij
  • 1 X eetlepel roomboter
  • 4 X snuf zeezout
  • 2 X liter water (om te beginnen)

Snijdt de sjalotten en knoflook fijn. Spoel de spliterwten goed in een zeef.  Neem een ruime pan. Smelt hierin de boter. fruit de sjalotten en de knoflook. Voeg de spliterwten toe en schep ze goed om. Voeg 2 liter water, zout, de laurierbladeren en de ongesneden speklapjes toe. Snijdt de prei in de lengte door de midden. Was de prei grondig en snijdt er halve ringetjes van. Voeg de prei toe en laat het geheel een uur zachtjes koken.

Als er schuim in de pan is ontstaan kan je dat er nu afscheppen. Maar als je de spliterwten van te voren heel goed spoelt hoeft dat waarschijnlijk niet. Haal de speklapjes uit de pan, Snijdt ze ik kleine stukjes en doe ze terug in de pan.

Schil de knolselderij en aardappelen en snij ze in blokjes van een halve centimeter. Was de wortelen, snij ze in de lengte door de midden (eventueel de wortel eerst even in kortere stukken snijden). Snij de wortelen in plakjes van een halve centimeter. Hak de bladselderij. Je mag de steeltjes ook gebruiken. Voeg de groenten en de bladselderij bij de soep. Laat de soep nog een uur zachtjes koken. Controleer in dat uur of de groente wel heel blijft. Bepaal de dikte van de soep door eventueel kleine beetjes water toe te voegen. Als je dit doet moet je de soep wel eerst even roeren zodat de spliterwten goed gemengd zijn. Voeg eventueel nog zout toe.

Warm de rookworst op in heet water en snijdt hem in plakjes. Schep de soep in kommen. Leg plakjes rookworst op de soep en garneer eventueel met verse blaadjes bladselderij.


Back to Top