RAW: pucks van groentepulp met gedroogde tomaatjes



Ik maak regelmatig groentesap met een slow juicer. Een vers gemaakte sap is een echte traktatie. Echter er blijft altijd van al die mooie groenten best veel groentepulp over. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar manieren om deze pulp ook te gebruiken. Een van mijn favorieten zijn de groetenburgertjes die je er van kunt maken. Om het veganistische karakter van deze lekkernij te onderstrepen ben ik deze burgers, groente-pucks gaan noemen. Dit omdat burger geassocieerd wordt met vlees en ze op een puck van ijshockey lijken.



Deze groente-pucks zijn RAW. Dat wil zeggen dat alle ingrediënten niet boven de 42°C worden verhit. Hierdoor blijven alle enzymen, vitamines en mineralen optimaal behouden. Raw food heeft daardoor al zijn levenskracht nog in zich. Om het eten te verteren hoeft jouw lichaam zelf geen enzymen aan te leveren omdat deze nog volop in de voeding zit. Je krijgt van het eten van Raw food voelbaar veel energie.

Voor deze groente-pucks heb je een dehydrator nodig. Dit is een hete (warme) luchtoven die het voedsel droogt maar nooit boven een temperatuur van 42°C uitkomt.


Voor ± 15 stuks

  • 4 cups groentepulp. Het is belangrijk dat je geen pulp van fruit of komkommer gebruikt omdat deze te nat is. Je doet die waarschijnlijk wel in de sap. Dus je moet zorgen dat deze pulp gescheiden blijft van de pulp van de groenten. Ik heb hier rauwe rode bieten, wortel, selderij en een paar bladeren van een spitskool gebruikt.
  • 1 cup gemengde kiemen
  • ½ cup bruin heel lijnzaad, 3 uur geweekt
  • ½ cup van jouw favoriete verse kruiden
  • ½ cup olijf olie
  • ¼ cup edelgistvlokken
  • ¼ cup quinoavlokken
  • ¼ cup zonnebloempitten
  • ¼ cup gepelde hennepzaad
  • 1 rode peper
  • 4 verse knoflook tenen
  • 2 eetlepels milde sojasaus
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 cup in smalle ringetjes gesneden bos ui

Doe alle ingrediënten behalve de bos ui in een keukenmachine. Mix tot er een homogene massa is ontstaan. Meng voor een 'bite' de bos ui door het mengsel.

Neem 2 tray's van een dehydrator. Gebruik het inlegblad met het open raster en leg hier géén siliconevel in. Maak nu schijven van ongeveer 1 à 1,5 cm dik. Ik gebruik daarvoor een portioneerring met een stempel. Zet de tray's in de dehydrator en droog de pucks 20 uur op 42°C. Na ± 5 uur kan je de pucks draaien omdat de bovenkanten droog worden. Draai de puck heel voorzichtig een stukje alsof je aan een knop draait. Niet direct omhoog tillen. Doe dat pas als je merkt dat de puck heeft losgelaten. Doe dit na 5 uur nogmaals. 

Ik vind gedroogde tomaatjes heel lekker om samen met de groente-pucks te eten. Deze kun je ook in de dehydrator bereiden. Hier heb je echter maar 4 of 5 uur voor nodig dus deze kun je later bij de tray's met groente-pucks schuiven.

Meng in een kom 3 cups doormidden gesneden kleine tomaatjes, 3 fijngehakte verse knoflooktenen, ¼ cup tijmblaadjes en een flinke snuf zeezout. Zet de tomatenhelften op een tray met een inlegblad met open raster. Als je het snel wilt doen moet je op het raster nog een siliconevel leggen, dan kan je de tomaatjes op de tray scheppen.


Back to Top