vegetarische moussaka



Voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 250 gram in plakjes gesneden paddenstoelen (Ik heb hier oesterzwammen en mini eryngii (mini king Oyster mushrooms) gebruikt 
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 10 ontvelde tomaten in kleine blokjes gesneden.
  • halve fijngesneden verse knoflook
  • 2 laurierbladeren
  • 1 eetlepel gehakte verse oregano
  • 1 flinke theelepel kaneelpoeder
  • 6 aardappelen in plakken gesneden
  • 2 aubergines in plakken gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 500 dl melk
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 150 gram geraspte kaas
  • handvol gehakte verse peterselie 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bak in een koekenpan in een scheut olijfolie de fijngehakte uien tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en de in plakjes gesneden paddenstoelen toe en laat 5 minuten bakken op midden tot laag vuur.

Voeg de in blokjes gesneden tomaten, fijngehakte knoflook en oregano toe. Doe ook de laurierbladeren, kaneel een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper in de pan. Doe een deksel op de pan en laat de saus 10 minuten op laag vuur sudderen. Als het mengsel te droog wordt dan moet je steeds wat water toevoegen.

Ik gebruik bij het snijden van de aardappelen en de aubergines een mandoline zodat de plakken even dik zijn. Als je de aardappelschijven niet te dik maakt hoef je ze niet voor te koken. Als je met een mes snijdt en de plakken misschien iets dikker worden dan is het verstandig om de aardappelen kort voor te koken.  

Neem een ingevette ovenschaal. Leg hier een laag aardappelschijfjes in. Leg hierop een laag aubergineplakken. Schep er nu een laag tomatensaus op. Herhaal dit totdat de ingrediënten op zijn. Waarschijnlijk kun je het nog twee keer doen. 

Maak nu een bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in en steelpan met een stevige bodem. Doe dit op half hoog vuur. Roer de bloem door de boter. Laat deze roux 2 minuten sudderen en blijf er in roeren. Giet al roerend steeds een beetje melk door de roux totdat er een gladde dikke saus ontstaat. Breng deze saus verder op smaak met peper en zout en giet hem over de moussaka in de ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de oven om te garen.

Haal nu de folie van de schaal en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas. Zet hem zonder de folie 10 minuten terug in de oven totdat de kaas gesmolten is en begint te kleuren. Bij het opdienen kun je nog gehakte verse peterselie over de moussaka strooien.


Back to Top