ambachtelijk brood van volkoren spelt, rogge en havermout



Het deeg voor dit brood hoef je niet van te voren te laten rijzen. Het is het lekkerst als het nog lauw warm is nadat het uit de oven komt. Bijvoorbeeld heel klassiek met zeezout en olie of een beetje gezouten roomboter.

Verwarm de oven op 190°C.

Doe de volgende ingrediënten is een kom en mix ze door elkaar:

  • 250 gram volkorenmeel (Ik heb speltmeel gebruikt.)
  • 100 gram roggemeel 
  • 50 gram havermout
  • 1,5 theelepel zuiveringszout (baksoda)
  • 1 flinke theelepel zeezout

Klop in een andere kom een groot ei, 300 ml karnemelk (of yoghurt) en roer dit mengsel met een vork door de mix van droge ingrediënten. Als dit niet helemaal lukt kan je nog een klein scheutje karnemelk gebruiken. Bestuif nu je handen met bloem en vorm van het deeg een bal.

Leg de bal op een bakplaat die je hebt bestoven met bloem en/of bekleed met bakpapier. Druk de bal nu met je handen plat tot een schijf van ongeveer 3 cm dik. Kerf op de bovenkant van deze schijf met een mes een ster van een halve cm diep. Zet het brood nu 45 minuten in de oven totdat er een bruine korst ontstaat en de ster openbreekt en je daar het bruine brood kunt zien. Als je op de onderkant klopt en het brood klinkt hol dan is het brood gaar. Let wel: Het is een compact en stevig brood. Laat het brood op een rooster uitwasemen en afkoelen. (Naar een recept van Jamie Oliver.)

Het verschil tussen bakpoeder en bak(ing) soda (zuiveringszout).
Beide zorgen voor het rijzen van een deeg of beslag.

Bakpoeder is een samengesteld poeder van een carbonaat en een zuur. Carbonaat zorgt tijdens het bakken in combinatie met het vocht uit het deeg of beslag en het zuur, voor de vorming van koolzuurgas dat het deeg of beslag doet rijzen. 

Bakingsoda is een natuurlijke minerale stof (E500 / een carbonaat) dat het deeg alleen laat rijzen als er ook een zuur wordt gebruikt in het recept. Dit kan dus karnemelk zijn maar ook yoghurt, azijn of citroen.


Back to Top