Tortilla van overgebleven groenten



Soms heb je in je groentenla allemaal kleine hoeveelheden groenten over. Één wortel, een klein stronkje pak choi, een half zakje sperziebonen, één portobello of een halve ui. Een goed moment om al deze restantjes op te maken door ze te gebruiken voor een overheerlijke ei tortilla.

Snijd alle groenten in kleine stukjes. De groenten die je niet snel kunt bakken in een koekenpan zoals bijvoorbeeld sperzieboontjes of aardappelblokjes moet je allemaal van te voren even blancheren. Spoel ze koud af en zet apart.



Zoals gezegd kan je allerlei groeten gebruiken maar voor deze tortilla heb ik gebruikt:

  • halve witte ui
  • 1 rode peper
  • 3 tenen verse knoflook
  • 1 wortel
  • 1 rode puntpaprika
  • 5 strengen kousenband
  • de stengels van een kleine stronk pak choi
  • de bladeren van een kleine stronk pak choi 
  • half bosje peterselie
  • 1 bosuitje
  • 1 tomaat
  • 6 eieren
  • Toscaanse kruidenmix
  • 1 eetlepel milde sojasaus
  • zeezout
  • olijfolie

Bak in een grote koekenpan met een scheut olijfolie de ui, knoflook en rode peper totdat de uien glazig zijn. Voeg nu in dunne plakjes gesneden wortel, pak choi stengel en rode puntpaprika toe. Laat dit 2 minuutjes op midden hoog tot laag vuur garen. 

Snijd de kousenband in stukjes van 2 cm en blancheer ze. Snijd de tomaat in kleine blokjes en de bosui in smalle ringetjes. Hak de bladeren van de pak choi en de peterselie fijn. Voeg dit bij het mengsel in de koekenpan en meng goed door elkaar.

Breek 6 eieren in een maatbeker of kom. Voeg 2 theelepels zeezout, 1 eetlepel milde sojasaus en 1 eetlepel Toscaanse kruidenmix toe. Kluts alles goed door elkaar en verdeel dit gelijkmatig over het groenten mengsel in de koekenpan.

Bak de tortilla op laag vuur totdat het ei begint te stollen. Haal af en toe een smalle spatel langs de rand van de tortilla zodat deze los blijft van de pan. Misschien is het ei in het midden van de tortilla nog niet helemaal gestold maar worden de randen al stevig en begint de onderkant te kleuren. Pak nu een platte deksel of een groot plat bord en keer hiermee de tortilla. Bak nu de onderkant van de tortilla bruin. Waarschijnlijk duurt dit tussen de 3 en 4 minuten op laag vuur. Snijd de tortilla in punten. Tortilla is ook heel lekker als koud tussendoortje. Je kunt hem dus meenemen voor onderweg.


Back to Top