franse uiensoep



Ik heb voor deze soep zogenaamde Grano uien gebruikt. Dit zijn king size uien uit Spanje. Een ui weegt ongeveer 600 gram. Hierdoor heb ik voor de soep maar 2 uien hoeven pellen en snijden wat qua tranen een groot verschil maakt.


  • 1 kilo uien
  • 50 gram roomboter
  • 1 scheut olijfolie
  • 100 mililiter witte wijn
  • 1 liter runderbouiilion
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels stroperige balsamicoazijn

eventueel:

  • klein sneetje brood
  • geraspte gruyere kaas

Pel de uien en snijd ze in ringen. Doe de roomboter en olijfolie in een pan met een dikke bodem. Karamelliseer de uienringen op middel hoog vuur tot ze glazig en licht bruin zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf voortdurend roeren zodat de uien niet verbranden en aan de bodem plakken. Als er veel vocht vrij komt kan je dit tussentijds afgieten. Gooi het vocht niet weg maar voeg het later samen met de bouillion weer bij de soep.

Blus de gekaramelliseerde uien af met witte wijn. Voeg bouillion, tijm, balsamico azijn en de laurierblaadjes toe. Laat de soep nog minimaal een half uur op smaak komen. Maar dat mag ook langer waardoor de smaak nog voller wordt. 

Als je de soep op de traditionele manier wilt serveren dan kan je er nog een sneetje geroosterd brood met gegratineerde gruyere kaas op leggen.


Back to Top