linzensoep met citroen



Bij deze linzensoep zijn er drie dingen waarbij je zelf  moet bepalen hoe bont je het wilt maken:
1. De dikte van de soep.
2. Hoeveel citroensap je wilt toevoegen.  
3. Of je de fijngehakte groente met de staafmixer meemaalt of dat je voor een 'bite' gaat.


Voor 6 personen

  • 500 gram rode linzen
  • 5 laurierblaadjes
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 fijngehakte rode ui
  • Het wit van twee lente-uien (fijngehakt)
  • 2 fijngehakte stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • Het sap van drie citroenen
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zeezout
  • 200 gram grof-gehakte spinazie
  • Verse koriander om te garneren
  • Griekse yoghurt

Neem een pan met een dikke bodem. Doe hier de linzen, laurierblaadjes en de groentebouillon in. Kook ze 25 minuten op laag vuur tot de linzen zacht zijn.

Verhit olijfolie in een koekenpan en laat de fijn gehakte uitjes en lente-uitjes 10 minuten op laag vuur sudderen. Doe dan de fijngehakte bleekselderij en de komijnpoeder erbij. Laat dit nog 5 minuten op het laagste vuur staan. 

Voeg de helft van het citroensap bij de linzen en mix de soep met een staafmixer fijn. Zet de pan onder de kraan en laat er met een heel klein straaltje water inlopen. Mix nu zolang totdat de soep de dikte van jouw voorkeur heeft. Zet de pan terug op het vuur en verwarm hem op lage temperatuur. Voeg nu de rest van de citroensap in kleine delen toe. Proef steeds even of de soep genoeg citroensap heeft gekregen.

Voeg de mix uit de koekenpan bij de soep. Deze mag je mee mixen maar ik vind de kleine stukjes met een 'bite' in de soep lekkerder en mix de inhoud van de koekenpan dus niet mee.

Voeg nu de fijngehakte spinazie toe. Ook dit zou ik, naar smaak, in etappes doen. Je kunt altijd later nog op het moment van opdienen spinazie over de soep garneren. Maak eventueel verder op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout. 

Serveer de soep met een lepel stevige Griekse yoghurt, wat korianderblaadjes en eventueel nog een scheutje citroensap. (Geïnspireerd door Sophie Dahl.)


Back to Top