La Pissaladiere

de enige echte Provençaalse pizza



Een pissaladière is een soort knapperige pizza van gekarameliseerde uien, zwarte olijven en ansjovis. De naam komt van het Franse woord voor ambachtelijk gezouten vis, pissalat. 


  • 1 kilo uien in repen gesneden
  • 4 verse fijngesneden knoflooktenen
  • 6 vellen bladerdeeg
  • 1 cup zwarte olijven
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snuf zeezout
  • ½ theelepel vers gemalen peper
  • 1 losgeklopt ei

Schil de uien en snijd ze in repen. Schil de knoflooktenen en snijdt deze in fijne stukjes. Doe een scheut olijfolie in een braadpan met een dikke bodem. Karamelliseer onder regelmatig roeren de uien op vrij hoog vuur zodat ze mooi bruin kleuren. Dit duurt ongeveer een half uur. Als je de uien in de pan doet voeg dan ook direct de knoflooktenen, het zeezout en de zwarte peper ook toe.

Verwarm de oven voor op 200°C. 

Ontdooi 6 vellen bladerdeeg. Ik heb hier bladerdeeg van spelt gebruikt.  Bestrooi het werkblad en een deegroller met bloem. Haal de vellen bladerdeeg los van elkaar. Stapel ze daarna weer op en rol het deeg uit totdat het weer even dik is als één oorspronkelijk velletje bladerdeeg. Maak een rechthoekig vel zodat deze straks op jouw bakplaat past. 

Leg een stuk bakpapier in de bakplaat. Leg hier het bladerdeeg vel op. Kerf het vel op 1,5 cm van de zijkanten in zodat er rondom een rand ontstaat. Smeer deze rand in met losgeklopte ei. Het is niet erg als je daarbij een beetje over de gekerfde lijn komt. 

Verdeel nu het gekarameliseerde ui-mengsel over het vel en laat de 1,5 cm brede rand vrij. Je hebt nu een rechthoek van gekarameliseerde ui met een kader van 1,5 cm bladerdeeg. Leg in diagonale lijnen de ansjovis over het ui-mengsel. En verdeel in een regelmatig patroon de zwarte olijven over de rechthoek. Bestrooi het geheel met de verse tijmblaadjes.

Ik heb overigens in plaats van gezouten ansjovis boquerones gebruikt. Hierdoor wordt de pissaladière zachter van smaak.

Zet de bakplaat in de oven en bak hem een half uur op 200°C. Laat de pizza een klein beetje afkoelen voordat je hem snijdt. De pizza is heerlijk met een salade. Ook heel geschikt om in de middag te eten als tussendoortje.


Back to Top