Vegetarische aubergine met harissa uit de oven

Als je de yoghurt weglaat is het gerecht veganistisch



Voor 2 personen:

  • 1 grote aubergine
  • 1 rode ui
  • 3 grote tenen verse knoflook
  • olijfolie
  • water
  • 1 theelepel komijnzaadpoeder
  • 150 gram bruine rijst
  • 700 ml groentebouilion van goede kwaliteit
  • 2 theelepels harissa
  • 1 theelepel rozenwater
  • 8 groene olijven zonder pit
  • 200 gram gele en rode kleine tomaatjes
  • balsamicoazijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • pitjes uit een halve granaatappel
  • 30 gram gepelde pistachenootjes 
  • een handvol korianderblaadjes

Dit gerecht gaat vooral over timing. Dus veel controleren vooral de voortgang in de braadpan en de oven in de gaten houden.

Snijd een rode ui in ringen. Snijd 3 grote verse knoflooktenen in plakjes. Smoor de ui en knoflooktenen in 5 minuten op matig vuur onder regelmatig roeren. Doe dit in een ondiepe braadpan met een scheut olijfolie. Voeg 1 theelepel komijnzaadpoeder en een scheutje water toe.

Roer nu 150 gram bruine rijst door het mengsel. Giet 700 ml goede kwaliteit groentebouillion in de pan. Laat het geheel 10 minuten koken. 

Snijd de augergine in de lengte door de midden. Kerf over het gehele snijvlak een paar kruizen. Zorg dat je de rand van de schil niet raakt. Strooi wat zeezout op het snijvlak.

Meng in een kommetje 2 theelepels harissa en 1 theelepel rozenwater. Bestrijk de twee snijvlakken met dit mengsel. Leg nu de auberginehelften in de pan op de rijst met de snijvlakken naar boven. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen op matig tot laag vuur. Verwarm de oven  voor op 180°C.

Snijd 8 groene olijven fijn. Halveer 200 gram gele en rode kleine tomaatjes. Meng alles door elkaar met een scheut balsamicoazijn. Haal het deksel van de pan en verdeel het tomaten-, olijvenmengsel over de aubergines. Zet nu de pan zonder deksel nog ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer steeds of het vocht verdampt is. 

Schep de aubergines uit de pan en zet ze even op een apart bord. Schep nu wat rijst op een bord. Leg dan de auberginehelft op de rijs. Schep een lepel yoghurt op de aubergine. Garneer met granaatappel, gehakte pistachenootjes en grof gesneden korianderblaadjes. (Naar een recept van Jamie Oliver.)


Back to Top